top of page

Tarihçe

TÜRKİYE FİLATELİK KULÜBÜ, Ankara-1936

Türkiye'de resmi olarak kurulmuş ikinci filateli kulübü olan Türkiye Filatelik Kulübü'nün kurulma hikayesini Kemal ÇAKIN şöyle anlatıyor:

"Ankara'da bir göreve atanmıştım. Pula karşı merakım çok eski olduğundan Ankara'ya gelir gelmez ilk işim benim gibi pul meraklıları ile tanışmak teşebbüsünde bulunmak oldu. Daha eskiden İstanbul'dan tanıdığım Bay Osman Ferit SAĞLAM’ın aracılığı ile Maliye Bakanlığı'nın karşısındaki parka bakan Havuzlu Park kahvesinde toplanmakta olan pul meraklıları ile tanıştırıldım. Kahveye girildiğinde karşı tarafta localar vardı ve pul meraklıları da bu localarda toplanarak pullarını teşhir ediyor, mübadele yapıyor ve bu mevzuda sohbetlerde bulunuyorlardı. Bu localar bir müddet sonra kaldırıldığından bir iki masa etrafında toplanarak pullarımızı teşhir etmek ve mübadele yapmak biraz acayip oluyordu. Bu durum karşısında toplantılara iştirak eden bazı arkadaşların teklifleri üzerine tatil günleri evlerde toplanmaya karar verildi."

FilatelikKulübü-.png

Bir süre evlerde devam eden toplantılar da rahatsızlık vermeye başlayınca sabit bir lokal kiralanması ve burada resmi bir kulüp kurulup bu işlerin bu kulüp çatısı altında yapılması gündeme gelir. Bununla ilgili olarak bir nizamname ve beyanname hazırlanıp Ankara Vilayeti'ne resmi başvuruda bulunulur. Nihayet 10 Haziran 1936 tarihinde Türkiye Filatelik Kulübü Ulus Meydanı, Eski Turkuaz No. 5'te faaliyete geçer.

Filatelik_Kulübü.png
AkşamGazetesi.jpg

ANKARA FİLATELİ DERNEĞİ

Ankara Filateli Derneği 1960 yılında ilk olarak, Alaattin TEKİNEL’in öncülüğünde Zeki PULSEVER, Alaattin TEKİNEL, Tarık GÜNER, Cemal ÇANGA, Sadi KARSEL, Faruk KAYRAL, Şinasi ÖTGÜNÇ, Kerim YILDIZER, İbrahim ARTUNER ve Nedim ÖZDEMİR’den oluşan 10 arkadaşın girişimi ile kurulmuştur. Kurucular arasında en yaşlı üye olması nedeniyle 1 numaralı üye olarak kaydedilen Zeki PULSEVER aynı zamanda derneğin Kurucu Başkanı olmuştur. Ankara Filateli Derneği,  27 Mayıs 1960 İhtilalinden sonra, Türkiye çapında tüm derneklerin kapatılması kararından sonra faaliyetlerini durdurmuştur. Yeni anayasa kabul edildikten ve 15 Ekim 1961 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında siyasi ortamın daha istikrarlı hale gelmesi, toplum hayatına yönelik kademeli olarak getirilen serbestlik ve özgürlükler çerçevesinde, derneklerin faaliyetlerine de izin verilmeye başlanmıştır.  Bu çerçevede, Ankara Filateli Derneği Kamil TAMER’in başkanlığı altında tekrar işler hale gelerek, Türk demokrasi hayatındaki darbeler nedeniyle dönem dönem faaliyetlerine ara verse de bugüne kadar faaliyetlerini devam ettirmiştir. 

Ankara Filateli Derneği'nin ilk binası

Ankara Filateli Derneği'nin Bir Dönem Faaliyetlerini Yürüttüğü Yenişehir'deki Bina

Ankara Filateli Derneği'nin kullandığı damga

Ankara Filateli Derneği

Tarafından Kullanılan Damga

Ankara Filateli Derneği'nde bir toplantı

60'larda Dernekte Bir Toplantı

Bulten-1966

15 Ekim 1966 Tarihli Bülten

Zarf.png

Filatelistleri Derneğe Davet Maksatlı Zarf

10 Derste Pul Biriktirme (1970)
Bir Öğrenci Pul Koleksiyonunu  Nasıl Yaptı? (1966)

Bir Öğrenci Pul Koleksiyonunu

Nasıl Yaptı? (1966)

10 Derste Pul Biriktirme (1970)

ANFİLA, pul ve türevlerinin (ilk gün zarfları, posta kartları, özel gün damgalı pullar, zarflar, kartlar vb.) toplanmasını teşvik etmek, bu konuya ilgi duyan kişileri, özellikle eğitim çağındaki gençleri bilgilendirmek, kültürlerini artırmak, pul sevgisini aşılamak, dünya pulculuğundaki gelişmeleri takip ederek PTT tarafından şekillendirilmekte olan Türk Pulculuğu Politikasının oluşumuna katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Bu çerçevede, ANFİLA, pulun haberleşmedeki işlevinin yanında tanıtım, hobi, propaganda, eğitim, kültür ve sanat taşıyıcısı niteliklerini ve dünyadaki sanat ve kültürleri birbirine yaklaştıran elçi olma özelliğini dikkate alarak, öncülük etmekte olduğu ülke değerlerinin filateli bağlamında tanıtılması, gelecek nesillere aktarılması ve içinde olduğumuz topluma fayda sağlanması için başta öğrenciler ve gençlere yönelik tanıtım ve eğitim faaliyetleri düzenlemekte, pulculuğun yurdumuzda her yaş ve meslekten insanlar arasında yayılması için teşebbüslerde bulunmakta, bu amaçlara yönelik olarak broşür, bülten, dergi ve kitap yayınlamakta, pul toplamanın kültürel yönlerini tanıtarak ve sergiler tertipleyip mükafatlar vermekte, gerek yurt içinde milli ve özel mahiyette sergilere gerekse yurt dışında açılacak uluslararası sergi ve yarışmalara katılmak suretiyle pullarımıza ve kültürümüze karşı ilgiyi arttırmakta ve onların yurt dışında daha iyi tanınmasına yardımcı olmakta,  pul mübadelesi, ihracı, pul basımı ve posta tarifeleri ile ilgili olarak çıkmış ve çıkacak mevzuatı takip ederek üyelerini muntazam bilgi sahibi kılmakta, PTT İdaresi ile daimi surette temas kurup pul koleksiyonerlerinin, filateli aleminin dileklerini ve görüşlerini aksettirmektedir. 

ANFİLA, sadece pul koleksiyonerlerinin toplandığı bir çatı olmayıp, nümismatik (para), efemera (yazılı kağıt, mektup, belge, levha, ferman, hüccet, mahkeme kararı vb.) ve diğer objeleri (madalyon, plaket ve benzerlerini) toplayanları bünyesinde barındırarak koleksiyon hayatının zenginleşmesine de katkıda bulunmaktadır.

Ankara Filateli Derneği'nin yeni binası
Ankara Filateli Derneği'nin yeni binasının açılışı

Dernek Binamızın alınması ve 9 Ocak 2008'de faaliyete geçişinde büyük emeği olan merhum Onursal Başkanımız Prof. Dr. Yahya ZABUNOĞLU

bottom of page